Polityka prywatności i cookies


I. Definicje

Wszystkie nazwy pisane z wielkiej litery odpowiadają definicjom zawartym
w Regulaminie sklepu WWW.ORMUS-SKLEP.PL, do którego niniejszy dokument stanowi załącznik.

II. Informacje ogólne

1. Polityka prywatności i cookies dotyczy przetwarzania danych osobowych przez
Sprzedawcę – PW Olga Wymazała (pełne dane w Regulaminu WWW.ORMUS-SKLEP.PL
i na stronach  WWW.ORMUS-SKLEP.PL) i stosowania cookies w ramach e-sklepu  WWW.ORMUS-SKLEP.PL.
2.  WWW.ORMUS-SKLEP.PL realizuje funkcje pozyskiwania informacji o Klientach i ich zachowaniu
w następujący sposób:
a. poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.
b. poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookies (tzw. ciasteczka).
c. poprzez gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego
 WWW.ORMUS-SKLEP.PL.

III. Informacje w formularzach


1.  WWW.ORMUS-SKLEP.PL zbiera informacje podane dobrowolnie przez Klienta.
2.  WWW.ORMUS-SKLEP.PL może zapisać automatycznie informacje o parametrach połączenia
(oznaczenie czasu, adres IP).
3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż
za zgodą Klienta, chyba że poniżej określono inaczej.
4. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji
konkretnego formularza, np. w celu dokonania procesu obsługi Rejestracji lub
Zamówienia.

IV. Informacja o plikach cookies

1. WWW.ORMUS-SKLEP.PL korzysta z plików cookies.
2. Pliki cookies (tzw. ciasteczka) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki
tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta i przeznaczone są
do korzystania ze stron internetowych  WWW.ORMUS-SKLEP.PL. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę
strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu
końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Klienta pliki cookies oraz
uzyskującym do nich dostęp jest operator  WWW.ORMUS-SKLEP.PL.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
a. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Klienci  WWW.ORMUS-SKLEP.PL
korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury
i zawartości;
b. utrzymania sesji Klienta (po zalogowaniu), dzięki której Klient nie musi na każdej
podstronie  WWW.ORMUS-SKLEP.PL ponownie wpisywać loginu i hasła;
c. określania profilu Klienta w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów
w sieciach reklamowych.
5. W ramach  WWW.ORMUS-SKLEP.PL stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies:
„sesyjne" (session cookies) oraz „stałe" (persistent cookies). Cookies „sesyjne" są
plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta
do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia
oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe" pliki cookies przechowywane są
w urządzeniu końcowym Klienta przez czas określony w parametrach plików cookies
lub do czasu ich usunięcia przez Klienta.
6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa)
zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu
końcowym Klienta. Klienci mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie.
Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także
automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat
zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności
dostępne na stronach internetowych  WWW.ORMUS-SKLEP.PL.
8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Klienta i wykorzystywane
mogą być również przez współpracujących z WWW.ORMUS-SKLEP.PL reklamodawców oraz
partnerów.
9. Pliki cookies mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji Klienta lub
czasie pozostawania na danej stronie.

V. Logi serwera


1. Informacje o niektórych zachowaniach Klientów podlegają logowaniu w warstwie
serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania
 WWW.ORMUS-SKLEP.PL oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych
usług hostingowych.
2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi
mogą podlegać:
a. czas nadejścia zlecenia lub zapytania,
b. czas wysłania odpowiedzi,
c. nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez Klienta (referer link) - w
przypadku gdy przejście do KARTAGRAFICZNA.COM nastąpiło przez odnośnik,
f. informacje o przeglądarce Klienta,
g. informacje o adresie IP.
3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

VI. Udostępnienie danych


1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach
prawnie dozwolonych.
2. Sprzedawca może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez
 WWW.ORMUS-SKLEP.PL upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w
zakresie wynikającym z żądania.
3. Sprzedawca może udostępnić dane osobowe Klientów podmiotowi przejmującemu
prawa i obowiązki Sprzedawcy w ramach  WWW.ORMUS-SKLEP.PL. W takim przypadku Klienci 
zostaną poinformowani o nowym administratorze ich danych osobowych zgodnie
z obowiązującymi przepisami.

VII. Zabezpieczenie danych osobowych


1. WWW.ORMUS-SKLEP.PL dba o bezpieczeństwo danych osobowych Klientów, dlatego wszędzie
tam, gdzie wymagane jest podawanie danych osobowych połączenie między Klientem,
a serwerem jest szyfrowane. Dzięki temu Klienci nie muszą się martwić, że dane
przesyłane z lub do serwera zostaną przez kogoś podejrzane, przechwycone
i wykorzystane.
2. Zbiór danych osobowych naszych Klientów został zgłoszony do rejestracji
Generalnemu Inspektorowi Danych Osobowych i wpisany do ogólnokrajowego
rejestru zbiorów danych osobowych.
3. Administratorem danych jest Sprzedawca: PW Olga Wymazała (pełne dane w Regulaminu  WWW.ORMUS-SKLEP.PL
i na stronach  WWW.ORMUS-SKLEP.PL).

VIII. Zmiana, poprawianie, usuwanie danych osobowych.


1. Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych
osobowych (tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 101 poz. 926 z późn. zm.)  WWW.ORMUS-SKLEP.PL
zapewnia Klientom swobodny dostęp do danych osobowych, ich zmianę, poprawianie
oraz usuwanie.
2. Dostęp, zmiana, poprawianie danych osobowych może być dokonywane
w dowolnym czasie poprzez Konto Klienta po uprzedniej rejestracji i zalogowaniu.
3. Wszelkie informacje odnośnie dostępu, zmiany, poprawiania oraz usuwania swoich
danych osobowych uzyskają Państwo kontaktując się z naszym Działem Obsługi
Klienta - tel:

IX. Zarządzanie plikami cookies - jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?


1. Jeśli Klient nie chce korzystać z plików cookies, może zmienić ustawienia
przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla
procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji Klienta może
utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie z e-sklepu
 WWW.ORMUS-SKLEP.PL
2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę
internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:
a. Internet Explorer
b. Chrome
c. Safari
d. Firefox
e. Opera